Få de 11 bedste råd, til at styrke dine binyrer
I dag er stress efterhånden en folkesygdom og flere og flere mennesker “går ned” med stress.
I dag vil jeg fortælle lidt om, hvad der sker i din krop, når den bliver træt af, at du stresser og jager rundt hele tiden – og du brænder ud.
Prøv også lige at tage testen længere nede og se om du har tegn på hypoadreni.
Hypoadreni betyder at binyrerne ikke kan producere nok hormoner, specielt hormonerne kortisol og DHEA. Hypoadreni er det vi også kalder binyretræthed.
Nogle mener, at hypoadreni er et af de mest underdiagnosticerede helbredsproblemer, og man anslår, at en stor del af den vestlige befolkning har en utilstrækkelig produktion af binyre-hormoner (hypoadreni).
Binyrerne producerer bl.a. steroide hormoner som cortisol, adrenalin, noradrenalin, aldosteron, testosteron og DHEA. Binyrerne er en del af et større hormonsystem i kroppen, som er med til at regulere bl.a. væskebalancen, blodsukkeret, kønshormonerne, kamp-flugt reaktionerne, immunforsvaret m.m.
Mennesker, der lider af hypoadreni, producerer ikke nok af hormonerne kortisol og aldosteron – og med tiden vil nievauerne af vores ungdomshormon DHEA også dale.
En af kortisols vigtigste funktioner er bl.a. at hjælpe kroppen med at håndtere stressfaktorer som sygdomme, operationer og infektioner.
Der findes flere forskellige stadier af hypoadreni, lige fra en mild træthed til alvorlige og sjældne binyresygdomme, som Cushings syndrom og Addison, hvor binyrerne producerer ekstremt lave doser binyrehormoner.
Lav produktion af kortisol – TEST dig selv
Den bedste måde at finde ud af, om du lider af trætte binyrer, er at måle binyrebarkhormonet kortisol. Indholdet i blodet svinger meget døgnet igennem og skal derfor undersøges på forskellige tidspunkter. En enkelt måling har ingen værdi. Kortisolmængden måles bedst i en spytprøve.
Du kan også forholde dig til disse spørgsmål:
- Føler du at du skal slæbe dig igennem dagen?
- Er du mere træt end du plejer at være?
- Døjer du med en kronisk sygdom/ubalance i kroppen? Ved stort set alle kroniske ubalancer (allergi, eksem, gigt osv) ses hypoadreni.
- Skal du have koffein eller sukker for at holde dig kørende?
- Skal du have koffein for at komme i gang om morgenen?
- Har du stor trang til sukker eller salte ting?
- Er din sexlyst nedsat?
- Er du meget træt om morgenen?
- Hurtig puls, hjertebanken, omtågethed?
- Trang til salte sager?
- Hyppig vandladning?
- Har du svært ved at komme i seng om aftenen eller problemer med at falde i søvn?
- Føler du dig trist eller følelsesløs? Måske lettere deprimeret?
- Bliver du hurtigere stresset end du tidligere har gjort?
- Bliver du oftere syg og tager det længere at komme til hægterne efter sygdom?
- Dårlig sårheling?
- Sortner det ofte for dine øjne når du rejser dig pludseligt? (ortostatisk lavt blodtryk)
- Har du lavt blodtryk?
- Er dit blodsukker ustabilt?
- Har du svært ved at holde fokus?
- Har du hukommelsesproblemer?
- Taber du ofte tråden, når du snakker?
- Er du drænet for energi ved 15-16 tiden?
- Får du mere energi efter 18?
Kan du nikke genkendende til flere eller mange af disse spørgsmål? Så har du måske hypoadreni.
Almindelige følger af lav kortisolproduktion over længere tid er bl.a. fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom, elektrolytubalancer og tab af knoglemasse.
Der er desuden min erfaring, at kvinder som lider af ubehandlet hypoadreni (altså, konstante lave niveauer af kortisol) og samtidig har lavt stofskifte, ofte ikke får nogen særlig hjælp af stofskiftemedicin, før deres kortisolniveauer er normaliserede.
Almindelige årsager til hypoadreni er:
- Sygdomstilstande i kroppen. F.eks. alvorlige eller tilbagevendende lungebetændelse, bronkitis, influenza, kræft, aids, autoimmune sygdomme, vaccinationer og andre sygdomme.
- Fysiske belastninger som operationer, dårlig ernæring, misbrug, skader, udmattelse, for lidt søvn o.l.
- Følelsesmæssig stress pga. mobnig, relationer til familie og venner, arbejde eller af psykisk oprindelse. Dagligdagens stress, deadlines m.m.
- Miljøbetinget stress fra f.eks. giftige kemikalier og andre forureningskilder i vand, luft, tøj eller mad.
- Fødevareallergi eller intolerance
- Hypoadreni kan også nedarves, hvis moderen var stresset under graviditeten eller led af binyretræthed.
Hypoadreni er en højest underdiagnosticeret tilstand og alt for ofte er hypoadreni underliggende årsag til en bred vifte af diffuse symptomer.
Desværre er alt for få læger i dag opmærksomme på at stille denne diagnose til trods for de store mængder af forskning, der efterhånden findes på området.
Heldigvis er de fleste tilfælde af hypoadreni forholdsvis nemme at behandle med naturlige midler.
Gode råd, der styrker dine binyrer og giver dig ny energi
1. Øg dit indtag af frugt og særligt grønt. Drik smoothies og juice med bladgrønt dagligt, salater og friskpresset juice af bladgrønt. Spis store salater til hvert måltid.
2. Mangel på vitaminer og mineraler. Specielt B12, D3 vitamin og jernmangel kan give udpræget træthed. D-vitamin får vi fra solens stråler og derfor er de fleste danskere i mangel vinteren igennem.
3. Undgå helt energirøvere. Fx som lyst brød, sukker, sodavand, stort indtag af stivelsesholdige produkter, kaffe, alkohol og cigaretter.
4. Motion. Rør dig hver dag for at ilte kroppens celler og hjernen, men undgå at træne hårdt eller langvarigt ved binyretræthed. Træn hellere kort og intensivt.
5. Afstressning. Dyrk afstressende motionsformer, som f.eks. yoga. Lyt til en aftenvisualisering inden sengetid.
6. Søvn. Husk at få mellem 7-9 timers sammenhængende nattesøvn i et helt mørkt rum for at kunne være veludhvilet næste dag. Gå i seng før kl. 22
7. Fedt. Alle steroide hormoner , som bl.a. kortisol, dannes af kolesterol, derfor er det vigtigt at få gode, mættede fedtstoffer i kosten. F.eks, økologisk, kærnet smør (ikke smørbare blandingsprodukter!) eller kokosolie.
8. Væske. Sørg for at din krop er hydreret. En krop i væskeunderskud er træt. Start dagen med et stort glas vand med citronsaft og ½ tsk. Himalayasalt.
9. Frisk luft og dagslys hver dag er mindst ligeså vigtigt for at opretholde et godt energiniveau. Hjernen og alle cellerne i din krop har brug for sollys og ilt. Gå ture, men dyrk ikke hård motion.
10. Protein. Sørg for at få en god portion letoptagelig protein til alle måltider: æg, fisk, hampefrø, bipollen, chiafrø, bønner, risproteinpulver (PlantForce) eller økologisk kød af høj kvalitet. Særligt aminosyren tyrosin er vigtigt for nervesystemets restitution.
11. De rette tilskud og adaptogene urter. Fx glycyrrhiza glabra (lakrids), Astragalus membranaceus – (hindeagtig astragel), Eleutheroccocus senticosus (russisk rod), Rhodiola rosea (rosenrod) mf.l. som alle har dokumenteret effekt.
Tag aldrig naturmedicin, hvis du er gravid. Kombiner ikke naturmedicin med lægeordineret medicin. Søg råd hos kvalificerede behandlere, hvis du er i tvivl om brugen af naturmedicin.
Få balance i kroppen igen
Det ALLERFØRSTE man skal gøre, når man skal have balance i kroppen igen – det er, at se på kortisolniveauerne og din stresstolerance. Det arbejder vi bl.a. med på HormonKuren.
Først hjælper vi dig med præcist at identificere dine hormonelle ubalancer og selv behandle dem. Vi sørger bl.a. for, at du kommer til at sove som et spædbarn. Under søvnen regenereres bl.a. dit hormonsystem og nervesystem.
Derefter sørger vi for, at regulere yderligere på dine kortisol niveauer, både med visualiseringer på mp3, der “hjernevasker” dig til at slippe al stress og med urter og tilskud, der regulerer dine kortisolproducerende kirtler.
Bagefter lærer du effektive (meget tidsbesparende!) motionsformer, som bringer ro i hormonerne og vi arbejder med at regulere din appetit og få dig til at danne flere af de hormoner, som får dig til at smelte fedt.
Vi ser også på, om du har brug for afgiftning – har din lever brug for hjælp til at nedbryde overskydende østrogen?
På hvert modul er der videoundervisning, tests, opgaver, træningsvideoer, visualiseringer, opskrifter, guides, – alt sammen lavet, så det er så let som muligt for dig at gå til og implementere i din hverdag.
Og så har vi selvfølgeligt et stort forum sammen, hvor vi chatter hver dag, jeg og mit team rådgiver, og hver måned har vi et live webinar sammen. Så du er i gode hænder
Vil du lære mere om hvordan du styrker dine binyre og får
hormonel balance i krop og sind?
Så skal du med på det sidste hold for i år af HormonKuren, som starter 31. august.
Ja! Tilmeld mig HormonKuren i dag!
HormonKuren er et 14 ugers online forløb til at få dine hormoner i balance gennem søvn, kost, træning og hormonyoga, de rette tilskud og ikke mindst stressreduktion.
Du kan læse meget mere om HormonKuren her.
Det siger vores tidligere deltagere på HormonKuren:
“Jeg tilmeldte mig hormonkuren fordi jeg sov dårligt, havde hedeture og var træt. Det var svært for mig at sove igennem, da jeg tit vågnede om natten ved 3 tiden, lå vågen i halvanden time og sov igen. Selvom jeg i gennemsnit samlet sov i 6, 5 timer hver nat, følte jeg mig træt om dagen. Jeg havde et stort ønske om at komme af med min træthed og få mere energi. Jeg følte mig aldrig udhvilet når jeg vågnede. Jeg havde søgt læge fordi jeg følte mig usædvanligt svag og ikke havde kræfter. Jeg var nødt til at tage hyppige pauser. Men blodprøverne lå indenfor normalområderne, så der var ingen hjælp at hente. Jeg fik det bedre ved at følge en diet, men jeg var stadig træt.
Med hormonkuren hjælp har jeg lært at sove igennem. Jeg har fået mere energi og jeg føler mig ikke længere træt og svag. Desuden er jeg blevet mere optimistisk og føler større glæde ved livet. De extra 2 kilo jeg havde på sidebenene er også forsvundet.
Jeg vågner stadig en gang imellem om natten, men jeg falder hurtigt i søvn igen. Jeg har stadig 3 – 4 hedeture om dagen, men jeg har heller ikke implementeret alle muligheder på hormonkuren. Det vil jeg arbejde med de kommende måneder. Der er mange forskellige aspekter, der er blevet indarbejdet i kuren, og som man som deltagere kan vælge fra eller til. Meget inspirerende. Hormonkuren er godt tænkt.”
– Anonym, HormonKuren hold 5